Okrepite svoj imunski sistem z medom
| Članek je bil prebran 1.861 krat.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Med je eno izmed tistih živil, na čigar zdravilne lastnosti pogosto kar nekoliko pozabimo. Čeprav ga ima tako večina izmed nas kar v domači omari oziroma shrambi, pogosto pozabljamo, kako zdravilno med deluje na naše zdravje. Med tako ni samo sladilo, s katerim sladkamo čaj ali pa namaz, ki si ga namažemo na kruh, ampak ima številne zdravilne lastnosti in lahko precej pomaga pri krepitvi imunskega sistema. Nekateri ljudje med celo uporabljajo za blaženje simptomov nekaterih zdravstvenih težav. Med je tudi precej bolj enostavno uporabljati, saj nima neprijetnega okusa ali vonja, kot je to značilno za česen ali čebulo. Zaradi tega imajo med radi tudi najmlajši, katere lahko z rednim uživanjem medu obvarujemo pred številnimi okužbami in virusi. Zdravilni učinki meda so torej tako številni, da je najpre dobro vedeti, kako vse ga lahko uživamo.

zdravje onlineKako uživati med?

Med je mogoče uživati na raznolike načine. Eden najbolj pogostih in razširjenih je uživanje medu v čaju. Večina tako med uporablja kot sladilo namesto sladkorja, toda pri tem je bistveno, da meda nikoli ne dajemo v vroč čaj, saj se na ta način izničijo njegove zdravilne lastnosti. Naravni med sčasoma kristalizira, zato se ga nekateri odločijo stopiti, da bi ga bilo lažje namazati na kruh. Pri tem med topimo tako, da v posodo natočimo toplo (ne prevročo) vodo in kozarec z medom postavimo vanjo, da se počasi topi. Vodo bo seveda potrebno večkrat zamenjati, preden se bo med stopil, še posebej če gre za večji kozarec medu. Med mnogi uživajo tudi tako, da ga vsako jutro zaužijejo po žlici (eno ali dve žlici na tešče). V med je mogoče naribati tudi ingver in nato vsak dan pojesti eno žlico pripravka. Med je mogoče umešati tudi v sok ene ali dveh limon, ki smo ga razredčili z mlačno vodo. Z medom pa lahko pripravimo tudi napitek za dvig odpornosti, v katerega damo eno žlico medu, toplo tekočino (vodo, čaj), košček kvasa in žlico kislega mleka (ali jogurta ali kefirja). Med se seveda uporablja tudi pri pripravi nekaterih sladic, toda v večini primerov so te slaščice nato spečene, kar izniči zdravilne lastnosti medu. Je pa med zelo dobrodošla sestavina, če pripravljate presne slaščice, ki se jih ne obdeluje termično. Pomembno je torej, da meda ne kuhamo oz. segrevamo nad 45 stopinj.

Med naj bi uživali redno in ga lahko uživamo tudi, če sočasno jemljemo še kakšna druga zdravila.

Za kaj vse se uporablja med?

Med se v prvi vrsti uporablja za krepitev imunskega sistema. V času prehladov in virusov tako lahko z uživanjem medu organizmu pomagamo pri zaščiti pred bakterijami in virusi. Med je namreč zelo dobro razkužilo in poleg virusov lahko pomaga tudi pri ranah ali ostalih poškodbah na koži. Poznani so tudi primeri, ko so ljudje z medom pozdravili celo mozoljavost. Poleg tega med izboljšuje koncentracijo, pomaga pri slabi prebavi ali nizkem krvnem pritisku. Priporočajo ga tudi osebam, ki so slabokrvne ali pa imajo težave z dihali. Poleg krepitve je z medom mogoče zelo učinkovito tudi razstrupiti telo. Med spodbuja nastajanje krvi in čisti kri. Ima tudi pomembno vlogo pri obnovi celic, celjenju ran, blaženju simptomov viroz ali prehladov, pomaga proti utrujenosti in oslabelosti. Mnogi so prepričani, da je zelo učinkovit tudi pri želodčnih razjedah in zgagi.

Preverite vse pozitivne učinke medu, katerih še niste poznali! Več!
Morda vas zanimajo tudi zdravilni učinki, ki jih ima na vaše telo blatna kopel? Preverite v prispevku!

© 19. 04. 2024 - Adria-Hoteli.si. Oglaševanje.